Почивка в Хисаря

Интересно Отдих Полезно Почивка Релакс Спа Съвети Туризъм

Влиза ли Хисаря в списъкът ви с места за посещаване?

Ако не, сега е времето да го впишете! Всички сте чували за минералните извори в Хисаря и може би сте ходили. Те датират още от дълбока древност и техният живот не е прекъснал и до днешни дни. Лечебните води са били в полезрението на различни народи и цивилизации, оставили ценни образци от своята култура. Първите данни за Хисаря датират от 4-3 век преди новата ера, а самият град е основан от Диоклециан, преди 17 столетия.

През годините на неговото съществуване, тук са били привлечени Траки, Римляни, Славяни и Българи—всички привлечени от уникалната комбинация на природни дадености, местна флора, фауна и най-вече минералните извори.

През 293 г. при император Диоклециан, селището Хисаря получава статут на град. Тогава започва и укреплението на града със здрава каменна стена, като нейните останки и днес могат да бъдат видени от посетителите. При разкопки и проучвания са открити масивни жилища, амфитеатър, бани и търговски улици, които са показатели за високото икономическо състояние на града.

1 thought on “Почивка в Хисаря

Вашият коментар