Почивка в Казанлък: Пет места, които не може да пропуснете

Почивка

Казанлък е един от най-красивите български градове, особено през пролетта и лятото. Отдаде ли ви се възможност да посетите този прекрасен град, не пропускайте да го направите.

Сред местата, които на всяка цена трябва да посетите без значение от сезона са Долината на тракийските царе, историческия музей, етнографския комплекс „Кулата”, домът на Петко Стайнов, домът на Чудомир, художествената галерия, Казанлъшката гробница и десетки други места. Но, ако се притеснявате, че времето няма да ви стигне за всички, ето пет места, които наистина си заслужава да видите

Музея на розата в Казанлък

Едно от емблематичните места в града. Тук са запазени съоръжения за добиване на розово масло, варене на розова ракия, за обработване на розови градини, съдове за съхранение на розово масло, документи, снимки и разнообразни предмети.

Казанлъшката гробница

Друго място, което на всяка цена си заслужава да посетите е тракийската гробница, разположена на метри от центъра на града. Тя е открита през 1944 година. Тя е уникален пример за пределинистичната епоха, а стенописите и рисунките по купола и до днес продължават да будят интереса и любопитството на учените. Тук са открити също и останки от мъж и жена, както и ритуално погребан кон. В камерата са открити още различни накити, съдове, оръжия, диадеми и други.

Язовир Копринка и древния Севтополис

Дълбоко на дъното на язовир Копринка се намира древния град Севтополис. При ясно време той може да бъде видян дори от повърхността на язовира. Уникалният комплекс може и да е затворен под вода, но тук може да научите много за неговата история, създаване и съхранение.

Районът около язовир Копринка се характеризира със забележителна природа, а самият язовир предлага разнообразни възможности за риболов. Тук ежегодно се провеждат и риболовни състезания.

Възможностите за отдих в района също не са за пропускане. Ако искате да прекарате повече време около Казанлък и да се насладите на пълноценен отдих, едно от местата, които си струва да посетите е Комплекс Лазур. В непосредствена близост до язовира, с отлична кухня и чудесна почивна база, комплексът предлага всички удобства за една пълноценна ваканция.

Къща — музей „Чудомир”

Казанлък се слави като роден град на знаменити композитори и художници, но най-вече като родното място на писателя Чудомир. Не може да посетите този чудесен град и да не разгледате къщата – музей. Тук се пазят автентични писма и документи на писателя, негови рисунки, а атмосферата в дома му е почти изцяло запазена. Попаднете ли в града по време на Чудомировите празници / от 25 март до 1 април/, може да присъствате на театрален фестивал, литературни четения, концерти, изложби, състезания и множество други мероприятия. В които да участвате дори и самите вие.

Фестивал на розата

Едно от най-емблематичните събития в Казанлък е ежегодният фестивал на розата. В края на май и началото на юни тук се провежда едно от най-мащабните събития свързани с празненствата на розите. Освен традиционния розобер, за който идват туристи от цял свят, тук се избират също и царица Роза, провеждат се фолклорни празненства, концерти, изложби, а също така се организират и демонстрации на традиционен добив на розово масло, варене на розова ракия, приготвяне на розово сладко, както и други местни занаяти.

Вашият коментар