Почивка в Ивайловград – забележителности, крепости и музеи

Почивка

Обмисляте почивка в община Ивайловград? В тази статия ние ще Ви разкажем как да прекарате 2 дни в Южната приказка на България – Ивайловград.

Нека започнем с това къде се намира Ивайловград. Градът се намира в най-източните части на планината Родопи, сгушен между реките Арда и Армира и носи името Ивайловград, както е писал писателят Ивайло Балабанов за него.

Разположението на южното градче е съчетало в себе си всичко, от което се нуждае един пътешественик. Уханието на бадемов цвят, съчетано с градини от маслини, нарове и смокини, са само една малка частица от неговата магия.  Климатът на района е преходно-средиземноморски. Територията на общината е 820 кв. км. и попада изцяло в Източно- Родопската физико-географска област. Надморската височина се движи от 70 до 700 м.,  а средногодишните температури са 21-23 градуса и са значително над средните за страната. Община Ивайловград е екологично чист район. Няма наличие на големи промишлени обекти, които да замърсяват околната среда.  Природата, която ще откриете тук, ще задоволи изискванията дори и на най-взискателния турист. В община Ивайловград има  множество защитени местности, като в три от тях се откриват над 14 вида диви орхидеи. Не напразно Общината е наричана “ Царството на орхидеите“.

Флората и фауната й е наситена от редки природни забележителности, които са защитени природни обекти. Източните Родопи са един от регионите на страната с най-голямо биологично разнообразие. Тук са установени над 1335 вида растения, 350 вида пеперуди, 21 вида риби, 10 вида земноводни, 26 вида влечуги, 273 вида птици и 59 вида бозайници.

Какво да посетим в община Ивайловград ?

От къде да започнем – от най-богатият частен дворец от римско време или от най-дългия и красив язовир в България?

  1. Антична Вила Армира

Антична вила „Армира“ е най-добре запазеният частен дворец от римско време на територията на Балканският полуостров.  Тя е открита при изкопните работи за язовир през 1964 година. Археолозите още тогава разбират, че са открили един от най-важните паметници на културата в България. Тя е била построена през  І век сл. Хр, като е изпълнявала ролята на лятна резиденция.

Собственикът на вилата е бил най-влиятелният човек в тази област и е добивал мрамор, като за него са работели множество роби. Вила „Армира“ е едно бижу на изящество, за което не са били спестявани средства. Античната вила  „Армира“  е била издигната на площ от 3600 кв. м. Белият фон на графичните мозайки  ( над 400 кв.м) е изпълнен от бели мраморни кубчета. Това са най-ранните мозайки, открити в България от римска епоха.

2. Язовир Ивайловград

Язовир Ивайловград е едно прекрасните кътчета, които си заслужава да посетите в Ивайловград. Той е най-дългият язовир в България – 36 км. и е с 64 километрова брегова ивица. Често посещаван от рибари от цяла България, той се е превърнал в притегателно място за голям брой туристи, които просто идват с цел почивка.

3. Паскалева къща

„Паскалева къща“ се намира в близост до центъра на Ивайловград. Тя е типична градска бубарска къща от края на XIX век, в която се помещава етнографска сбирка, показваща бита  и занаятите на населението в община Ивайловград по това време.  Освен бубарския салон – „феят“, както и с „къщи“ – стаите за живеене (както са наричани по това време), тук може да видите още традиционна дневна стая с огнище, работен кът на домакинята, както и гостна стая с необходимите атрибути, които  демонстрират благосъстоянието на бубарската фамилия.

Паскалевата къща е обявена за архитектурен паметник на културата.

4. Село Мандрица

Село Мандрица се намира на 19 км. от Ивайловград и е място, на което също може да прекарате вашата почивка. Селото е основано през 1636 г. от трима братя преселници албанци християни, които били мандраджии, от където идва и името на селото. Мандрица е единственото албанско село в България, където и до днес се говори странен, архаичен албански език.

Къде да отседна по време на моята почивка ?

Както споменахме малко по-горе най-доброто място, в което ще усетите духът на този южен край и да се докоснете до местната кухня е село Мандрица.

В него се намира Еко комплекс „Букор Щепи“. Той е изграден по специална технология, която е типична за строитесвото на къщите в самото село. Всички къщи са направени от „кирпич“ и тази технология, е използвана и при неговото строителство.

Хотел „Букор Щепи“ с двата си корпуса „Магнолия“ и „Липа“ се намира в родопското село Мандрица– само на 19 км. източно от Ивайловград.

За вашата незабравима и безгрижна почивка, са изградили и прекрасен открит басейн с водни атракции, джакузи за възрастните, летен бар, детски басейн, просторна и богата детска зона за вашите палавници.

Ако търсите хотел в Ивайловград, то вашето място е село Мандрица и хотел „Букор Щепи“

Вашият коментар