На почивка в Девин

На планина Полезно Почивка

Девин, eдин изключително красив град в Южна България, скрит уютно, в полите на Западните Родопи и Девинската планина. Намира се само на 20км от Гърция, което го прави отличен избор за отсядане на туристи от Гърция или родни туристи, които просто искат да прескочат до някой близък град. Още по-величествен го правят, боровите и смърчовите гори, които са били трудно проходими, чак докато в средата на миналия век не са направили града лесно достъпен, като са го асфалтирали.

Една от магиите на Девин, е че е построен на древно място и има къщи, мостове и църкви, датиращи от много далечни времена. Известен също с многото си тракийски селища, регистрирани още през XIII век пр. н.е. , чак до късния V век. Още могат да се видят крепости, могили и селища на траките, устояли на времето толкова години. „Кемеровият мост“ е архитектурна постройка, която датира още от времето на римляните.

Ако се интересувате от археология, трябва да посетите Девин. Дори да не сте археологически любител, можете да посетите специално изградените резервати за лов, като дивеча включва глигани, елени, прасета, кози, зайци и други. Ако пък, тези спортове далеч не са по вкуса ви, а просто искате да починете и да си отдъхнете, можете да го направите в градския открит басейн с минерални води. Както всички знаят, те са много добри за здравето и ободряват човека.

Дори за пътешествениците има място: Девин е изходна точка за пещерите „Дяволското гърло“ и „Ягодинската пещера“. Ако искате да си вземете нещо за спомен, то можете да изберете между традиционните родопски одеяла, китеници, губери, чанове и дърворезба. Няма как да не споменем и прословутата местност „Чайрите“. Там се крият тайни и легенди, датиращи вероятно векове преди новата ера. В нея се намират феномените „Пияната гора“ и „7-те чаирски свлачищни езера“, които често се бъркат със седемте Рилски езера. Те са толкова красиви с кристално чистата си вода, в която вирее планинска пъстърва, а за едно от тях, което е обвито в мъгла и гъсти гори се носи легендата, че там живеят самодиви и с красивите си песни примамват овчари и ловджии.

Толкова много места за посещения, толкова красота и мистика, както и следи от отминали векове, но къде ще отседнете вие? Изборът ви е доста голям. Можете да изберете от къща за гости, като стигнете до няколко звезден хотел. Цените са различни за всяко място и предлагат различни условия за пребиваване, както и различни удобства. Цените могат да ви изненадат, защото са на изключително ниско ниво, което не важи за условията и качеството.

В много хотели в Девин на цени започващи от 15лв. вие можете да получите както единична стая, така и двойна или с няколко легла, изборът е изцяло ваш. Вече почти всяко заведение у нас има уеб сайт или е регистрирано някъде, че няма как да не видите снимки преди това или да се обадите на посочения телефон.

Вашият коментар