Лизин – какви са ползите за човешкото здраве

Интересно Полезно

Аминокиселината лизин е една от незаменимите аминокиселини. Това означава, че тя е от много голямо значение за човешкия организъм и въпреки това, той не може да си я синтезира сам.

По тази причина, това вещество трябва да се приема ежедневно чрез храненето или под формата на хранителна добавка. Известно е, че интензивно спортуващите се стремят да приемат достатъчно лизин.

Какви, обаче, са ползите от него за останалите хората? Истина ли е това, което се твърди, че лизинът оказва много благоприятен ефект върху имунната система? Всичко това ще видим на следващите редове.

Лизинът и антителата

Когато човек се сблъска с вирус или бактерия, неговият организъм изгражда антитела, които създават специфичен имунитет срещи този патоген. Тези антитела ни предпазват от заболяване.

Въпросът е там, че за да се създадат достатъчно количество антитела и за да се пребори вируса или бактерията от имунната система, организмът има нужда от лизин за да произведе тези въпросни антитела.

Лизинът и възобновяването на организма

Лизинът е ключово значение за синтеза на колаген, а последният далеч не се свързва единствено добрия външен вид и хубавата кожа, както сме свикнали да чуваме от рекламите за продукти за разкрасяване.

Колагенът е изключително важен за всички регенеративни процеси в организма, за възстановяване от травми, за обновяване на кожата, мускулите и съединителната тъкан.

Лизинът и мускулите

Колагенът, както казахме, участва във всички регенеративни процеси на организма, а възстановяването на мускулната тъкан след спорт е един от тях. След тренировка е изключително важно мускулите да се възстановят напълно.

Това може да отнеме до няколко дни, но все пак продължителността на този процес зависи пряко от наличието на достатъчно лизин в организма.

Недостигът на лизин и здравето

Недостигът на лизин е изключително неблагоприятен, ето защо е добре да се помисли как може да се набави, ако не чрез храната, то поне като хранителна добавка (ако търсите добавки, разгледайте на Workout.bg).

Сред основните симптоми за недостиг на лизин са променливите настроения и усещане за раздразнителност, нежелание за хранене, липса на тонус в мускулите, физическа и психическа умора.

Много характерен симптом за ниски нива на лизин могат да са кръвоизливите в очите, особено когато недостигът на лизин се съчетае с недостиг и на витамин С.

Вашият коментар