Как да останете здрави това лято

Полезно Съвети

Лятото е тук! Смяната на сезоните изисква промяна в ежедневието, обновена диета и, разбира се, нов режим на упражнения. Настъпването на горещото време може да направи тялото ви по-уязвимо към различни видове заболявания и трябва да се спазват определени здравни указания, за да се осигури здравословно лято.

Ето няколко съвета как да останете здрави това лято.

Хранете се здравословно и леко. Яжте леки храни, на малки порции, но по-често. Ястията с големи количества въглехидрати и мазнини провокират това да ви е топло. Фокусирайте се върху пресни плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода – като портокали, диня, домати и др.

Отнасяйте се с внимание към очите си. Защитете зрението си от силната слънчева светлина по време на работа и игра, носете защитни очила. Когато сте на открито, носете слънчеви очила, които блокират поне 99% от ултравиолетовите лъчи. Не забравяйте да имате под ръка и шапка.

Избягвайте алкохола и кофеина. Алкохолът, газираните напитки и кафето могат да ви дехидратират бързо. Ако е възможно, опитайте се да намалите количеството на тези любими напитки, особено през горещо време. Водата е добра алтернатива.

Останете на закрито. Ограничете дейностите на открито до по-хладните части от деня – рано сутрин преди 11 сутринта или късно вечер след 17:00 часа. Ако пък работата ви е свързана с дейности навън или пък ви се налага да излизате, бъдете сигурни, че си носите достатъчно вода и подходящи дамски анцузи.  Освен това нанесете добър водоустойчив слънцезащитен крем върху всички открити части на тялото си и го нанасяйте отново на всеки три до четири часа, за да сте сигурни, че кожата ви остава защитена.

Пийте много вода. Топлината и потенето през летните месеци могат да оставят тялото ви дехидратирано, причинявайки нежелани последици за здравето като треска и втрисане. Поддържайте се добре хидратирани, като пиете поне 2 до 3 литра вода всеки ден. Ако пък ви е втръснало да пиете вода, то можете да я разнообразите, добавяйки към нея сезонни плодове и билки.

Избягвайте уличната храна. Освен че уличната храна често е твърде мазна и тежка, тя може да ви докара стомашни проблеми. Предвид горещините тя бързо се разваля и ако не бъде съхранявана добре, е възможно да ви причини стомашно неразположение.  

Летни пътувания. Вие и вашето семейство ще пътувате ли през лятото? Ако планирате лятна почивка, то трябва да вземете няколко предпазни мерки, за да се предпазите успешно от летните горещини. Снабдете се с най-необходимите лекарства против стомашни неразположения, температура, слънчево изгаряне. 

Вашият коментар