Какво може да правите, ако сте турист в София

Ваканция Интересно Полезно Почивка

Случвало ли ви се е да минете по някоя малка улица във вашия град, която не познавате и да се почувствате като турист, който е открил съкровище? Често си мислим, че познаваме мястото, където живеем до болка и не оценяваме скритите тайни, които крие. Обикновено си имаме определени маршрути, следваме ги и като че оставяме слепи за всички красиви сгради, забележителности и малки кокетни ресторантчета и кафенета, приканващи ни да изкараме в тях един мързелив следобед.

Ако не сте от София, ето един добър повод да преоткриете този красив град и да оцените красотата и уникалността й, както и да разберем, защо се превръща във все по- привлекателна дестинация. В следващите редове ви предоставяме няколко ценни идеи за това какво може да правите, ако сте турист в София, предоставени от туристическата платформа Luxury Discounts.

1) Забележителности и неща за правене в София

– Улично изкуство

Такова може да намерите навсякъде. Буквално. Минете по ул. „Цар Иван Шишман“, за да видите страхотни графити, цветните кутии – трансформатори, обиколете по „Гурко” или кривнете по „Цар Иван Асен” !

– Църкви и монументални сгради

 Хубавото на София е, че на пешеходно разстояние може да откриете изключителни забележителни сгради –  Катедралата „Александър Невски”, Руската църква, ротондата „Свети Георги”, красивата сграда на Народния театър „Иван Вазов“ ,  църквата „Света София”,  монументалният комплекс Ларгото, Националният дворец на културата и много други! 

 

-Релакс в парковете

 София е много зелена столица и тук може да намерите много хубави паркове. Най-големият и вероятно най-красивият в центъра е „Борисовата градина”, но не по – малко красота, прохлада и спокойствие може да намерите в Градската градина пред Народния театър или Южния парк.

– Планината е наблизо

Какво ще кажете да имате планина в задния си двор? София ви го предлага. Тук ще намерите страхотни места за туризъм, катерене, планинско колоездене, зимни спортове, гледки или просто за пикник с барбекю на открито край реката. 

-Търговската улица с ресторанти и кафенета

 Ако трябва да посочим най-емблематичното място в София, най-вероятно това е бул. „Витоша”. След големия ремонт улицата и изцяло пешеходна и пълна с всякакви заведения – кафенета, ресторанти, бърза закуска, джелатерии….Само изберете някое, седнете, поръчайте си кафе или коктейл и се насладете на ежедневието на местните, усетете пулса на града.

Ако се страхувате, че може да се загубите из улиците на София, защо да не се включите в някоя обиколка, която се организира с чуждестранни туристи. Тук има много такива – безплатна обиколка на София (Free Sofia Tour), обиколка с велосипед Sofia Green Tour, тур с джогинг – Sofiarun, тур Balkan Bites, на който може да опитате типични ястия и да разберете повече информация за историята и приготвянето им.

Ако няма къде да отседнете в София, не се притеснявайте. Тук ще намерите хотели, хостели или апартаменти под наем на много разумни цени и прекрасни условия.

И ако сте решили пътуването до София да се превърне и във ваша мини ваканция, защо да не организирате и обиколка на забележителностите около столицата. На разстояние от около 50 км има толкова много места, които ще ви очароват и ще ви накарат да преоткриете красотите на страната ни. Например на около 20 км се намира Лозенския манастир, от който се открива изключителна гледка към София.

Ако искате повече приключение сред природата, изберете Драгоманското плато. Тук ще откриете множество мостчета, блатна растителност и еко пътеки.

Кътинските пирамиди са само на 20 км. от града, но са забележителност, която задължително трябва да се види.

Задължително е да идете и до Белчин или крепостта Цари Мали град. Тя е само на 50 км. От София, но тук буквално ще се пренесете назад във времето и ще се порадвате на идеалната еднодневна разходка.

Вашият коментар