Какво да правим при закъснял или отменен полет – съветите на специалистите

Съвети

Във връзка с множеството закъснели и отменени полети през последните дни стана ясно, че много от потребителите на такива услуги не са добре запознати с възможностите да търсят компенсация и да защитят правата си в такива ситуации. Закъснението или отмяната на полет са доста неприятни за всеки клиент на въздушния транспорт, особено ако с тях са свързани финансови загуби, провалени ваканции или бизнес срещи. Какво да правим ако попаднем в такава ситуация и как да защитим правата си – ето какво съветват специалистите от  Avioclaim.com, в който се публикува актуална информация за закъснели полети, както и за правата на потърпевшите.

Права на пътниците при закъснял полет

Съгласно Регламент 261/2004 всички пътници, които отпътуват от летище в Европейския съюз, както и пътници, които пристигат на летище в ЕС имат определени права, когато авиопревозвачът е изпълнил некоректно задължението си за превоз.

Ако се очаква планираният полет да излети със закъснение от над 2 часа, авиокомпанията е длъжна да осигури на пътниците храни, напитки, достъп до телефонни обаждания и имейли. Важно е пътуващите да пазят касовите бележки за всички разходи, които правят по време на престоя.

Когато полетът е пристигнал с над 3 часа закъснение в крайната си дестинация авиокомпанията дължи на пътниците си обезщетение в размер от 250 до 600 евро само ако закъснението е по вина на авиокомпанията (например технически проблем). При наличие на извънредно лошо време, стачки на персонала или поява на риск за сигурността на пътниците, авиокомпанията не дължи обезщетение за закъснелия полет.

Права на пътниците при отмяна на полет

В случай че полетът е отменен, пътникът има законното право да получи пълно възстановяване на средствата, включително други полети от авиокомпанията, които няма да използва в една и съща резервация, като например полет за връщане. Друг вариант, който авиокомпанията може да предложи, е замяна с алтернативен полет. В случай че не иска замяна, пътникът има право на полет до летището, от което е тръгнал първоначално.

Отделно пътниците имат право на обезщетение за отменения полет. Авиокомпанията може да откаже изплащане на обезщетение, ако е уведомила пътниците за отмяната поне 14 дни преди датата на отпътуване, както и ако отмяната се дължи на извънредни обстоятелства. Подобно и на закъснелия полет дължимото обезщетение е в размер от 250 до 600 евро, като то се определя в зависимост от разстоянието, което даден полет трябва да измине.

немски език

Вашият коментар