Какви са характеристиките на съвременните най-добри климатици?

Полезно

С повишаване на възможностите ни в технологично отношение, с всеки изминал ден установяваме, че е въпрос на информираност да вземем най-доброто решение. Да можем да преценим плюсовете и минусите на всяко решение, особено що се отнася до електрическите уреди, означава да знаем как да се ориентираме и най-вече къде, относно необходимите подобрения. Що се отнася до уредите за отопление и охлаждане, които стават все по-популярни и вече почти няма дом, в който да няма един такъв уред, то тяхната ефективност може да се докаже от всеки запитан. Какви са характеристиките на съвременните най-добри климатици? Вариантите от най-висок клас, стават все по-тихи и по-икономични и освен това са с все повече удобства, по отношение на функционалността и комфорта, както и разходите. Ако в скалата за ефективност А е най-високата степен, то най-енергийно ефективните видове, са хиперинветорните климатици, които са от клас А+++. Повече информация в най-добрите климатици на http://impas-klima.com/. Въпреки факта, че всеки нов уред изисква по-голяма инвестиция, особено ако е с по-голяма мощност и е от висок клас, то именно това го прави и по-икономичен, което оправдава средствата. Съответно колкото по-добре се ползва, толкова ефективността е по-висока и възвращаемостта по-бърза.

За да изберем най-добрите климатици, си заслужава да се направи добра преценка и според това за къде са необходими. Според определеното пространство, като големина и геометрия, както и според района, в който се намира сградата, се определя и нивото на мощността. Например в райони с по-голяма влажност, се препоръчват по-мощни климатици, тъй като влажността, както и твърде ниските температури, предизвикват преминаване в режим на размразяване, което отнема известно време за уреда. Какво представлява режимът на размразяване? В следствие на снегове или много ниски температури или мъгли, се появяват заледявания във външното тяло на климатика, което насочва усилията на машината за справяне с този проблем. Докато се извършва програмата defrost, дори да изглежда, че климатикът не работи, то това не означава, че се е повредил и в никакъв случай не бива да се изключва. Ако по невнимание се изключи по време на работа по размразяването, то вероятността от повреда е голяма, поради двойно по-голямото заледяване, което ще последва. Друг важен момент е каква е изолацията на пространството. Колкото по-добра е тя, толкова по-малко мощност ще се изисква от климатика при работа.

Но дори и да сте се спрели на най-добрите климатици, от висок и икономичен клас, то е важно как се отнасяте към тях и дали се грижите за тяхната профилактика. Например през зимата, специалистите съветват да не се спират климатиците, за да могат да поддържат желаната температура, тъй като всяко ново включване при охладено пространство изисква максимална мощност, за достигане до търсената температура в помещението. Съответно разликите между външните и вътрешните температури не бива да бъдат огромни, както и да се изисква от машината рязко да ги достига. Постепенното преминаване от едно ниво в друго е оптималният вариант за работа, както и известни граници за целта. През лятото, температурните разлики не бива да бъдат повече от 10 – 12°, като за допълнителното улесняване на работата на уреда, е добре да не се поставя в ситуация на пряка топлина, с която да трябва да се справя непрестанно. За това е добре да се държат прозорците и вратите затворени и по възможност да се използват плътни завеси през деня. Всяка машина изисква своето внимателно отношение, за да може да работи максимално добре, а усилията се възнаграждават и с минимизиране на ежемесечните разходи за електричество. За повече комфорт и икономичност, се изисква оптимално съчетание между най-добрия климатик за даденото пространство и добрия подход при употреба. Ефектът си заслужава.

 

Вашият коментар