Каква въдица за хищни риби да си изберем

На планина Съвети

Риболовът е цяла наука. Онези, които се занимават с неговото практикуване, са наясно с тънкостите и спецификите, с които този вид хоби е популярно. За да станем успешни рибари, трябва не само да разчитаме на късмета си и възможностите, които риболовният сезон ни предоставя, но и на подходящото оборудване. Въдицата е основният елемент, който се използва за хващане на риба. Тя е приспособлението, което осъществява връзката между подводния свят и ентусиастите, които искат да се похвалят с добър улов. 

Как да си изберем въдица за риболов

Изборът на въдици за риболов предвещава успехите ни в рибарството, също както и доколко ще ни е приятно, когато се намираме на скалите, в лодката или на брега на морето. Днес могат да се открият най-разнообразни модели риболовни пособия от този вид, които са предназначени за хищни риби и не само. Наред с това приспособление от огромно значение, трябва да си набавим и нужните такъми като примамки, макара, куки и др. Колкото до изборът на подходяща въдица за риболов, от значение в случая е:

  • Къде ще ловите рибата – море, река, язовир;
  • Каква риба искате да уловите – морска риба, шаран, пъстърва, амур и др.;
  • Какъв е бюджетът Ви.

Тези три фактора са водещи при покупката на рибарското приспособление. В Декатлон ще откриете страхотни предложения, които са подходящи както за начинаещи, така и за професионални рибари, за които ловенето на риба се е превърнало в начин на живот. Ако сте готови да инвестирате повече средства в закупуването на риболовни такъми, се насочете към съвременните комплекти въдици с макара, които да включват и многобройни екстри. 

Как се връзва кукичка

Добре е да сте наясно с различните видове риболовни възли, които всеки почитател на рибарството трябва да умее да прави:

  • Глух възел;
  • Възел костенурка;
  • Калифорнийски възел;
  • Брониран възел;
  • Захватен възел;
  • Канадска осморка;
  • Рибарска осморка и др.

Започнете от по-лесните възли, а след това опитайте късмета си и с по-сложните. Важно правило при поставянето на кукичка е да проявите търпение, дори и ако нещата не се случат от първия път. Примамката е също много важен фактор за успешния риболов. Наслука! 

Какво трябва да знаем преди покупка

Покупката на средство за ловене на риба трябва да се базира на висока информираност от наша страна спрямо нейното приложение. Ако обаче тепърва ни предстои да навлезем в дебрите на риболова, е желателно да се посъветваме с по-опитните от нас или да поискате мнението на продавач-консултантите. Марка, цена, функции и екстри – на това трябва да обърнем внимание, когато избираме своята първа или поредна въдица за риболов.

Вашият коментар