Исторически туризъм в България

Интересно Полезно Съвети Туризъм

България има вековна история изпълнена с много преврати и ключови моменти.

Всички тези случки през годините са създавали много предпоставки за културен и исторически туризъм. В България има изключително много места, които носят духа на миналото и са разположени по-цялата карта на България. Още по-хубавото обаче е, че има място за любителите на къщи, пещери, резервати, крепости и много други.

Ако искате да видите постройки от миналото и къщи създавани от български майстори, може да започнете с архитектурен резерват Жеравна. Селището датира от 12 век и в него са запазени 200 къщи, някой, от които на по 300 години.

Кордопуловата къща в Мелник също е интересна. Построена е през 1754 г. и е най-голямата възрожденска къща на балканския полуостров запазена до днес.

За любителите на крепостите, България може да предложи Самуиловата крепост. Това е мемориалът на Цар Самуил и неговата 14 хилядна ослепена войска. Към списъка с крепости можем да добавим и крепостта Букелон. Крепостта е свързвана с битки още преди създаването на България, около 378 година от римляните. Крепостта е възстановявана и използвана отново през вековете, но днес е останала само цитаделата.

Вашият коментар