Изберете почивка в Еленски балкан

На планина Полезно Почивка

Еленският балкан, разположен около гр. Елена, е сред добрите алтернативи за спасение от сивите делници и летните горещини. Тук надморската височина варира, а най-високият връх е Чумерна (1536 метра).

Със своята величествена природа, богата история, запазени традиции и развит селски туризъм, местността е предпочитана дестинация за почивка. С това се обяснява и фактът, че около самия град има толкова много селца, предлагащи нощувки в уютни къщи за гости. Повечето от тях са в близост до града – само на няколко километра. Това позволява и да прекарате време в Елена, за да се потопите в очарованието й. Мястото е подходящо за почивка както за младите семейства, така и за възрастните обитатели от дом за хора с деменция заради спокойната атмосфера.

Историята е оставила своите отпечатъци в града. Тук има много културни паметници – останки от миналото. Такава например е къщата-музей на Иларион Макариополски – дом на борецът за църковна независимост. На брат му – Никола Михайловски – книжовник и възрожденски деец и неговият син – Стоян Михайловски – писател и общественик.

Друга забележителност, която ще ви впечатли, са Разсукановите къщи. Те представляват пет къщи под един покрив. Построени са от хаджи Димитър Разсуканов за синовете му. Интересното при тях е, че всички те са обединени под един покрив.

Разбира се, историческите паметници не се изчерпват с това. Но освен тях, в близост до града има и цели девет екопътеки, които са маркирани и поддържани. Една от тях достига до „Водопада“ – природна забележителност в близост до махала Христовци, която е землище на с. Руховци. Водопадът пада от височина 9 метра. От едната му страна се е надвесил скалист склон, а от другата има обширна поляна.

Но не само водопадът, а цялата околност около село Руховци е красива. Дори Константин Иречек, когато преминал през местността, описал удивителната природа.

За да успеете да се насладите на всичко това, в Руховци също се предлагат нощувки. Едно от местата, което ще ви осигури близост природата, е къща за гости „Равеста“. В момента, в който преминете през дървената порта на двора, ще усетите спокойствието, което струи от мястото. Зеленина, простор и хармония – това ще видите и почувствате тук. Уютът на дворчето в съчетание с модерния интериор на къщата, ще ви спечелят за това място. В двора, покрай външното барбекю, можете да прекарате няколко идилични летни вечери с приятелите или семейството и да се насладите на забравената почти в градовете песен на щурците.

Къщата може да приюти до десет души. Макар да е съставена от две сгради, те са свързани помежду си, посредством навес. В едната се намират спалните и санитарните помещения, а в другата – кухненски бокс и трапезария. Камината, вградена в трапезарията е онзи необходим елемент, който събира всички заедно през зимните месеци.

Може би искате да се изгубите в една зимна приказка в студените месеци, да се сгушите на топло до камината с чаша горещ чай и кротко да наблюдавате как едри парцали сняг падат от другата страна на прозореца.

Или просто предпочитате да се избавите от градските летни горещини, да избягате някъде сред зелените гори и полянки, сред красотата на природата.

Вашият коментар