Етикета за хранене във Франция, който трябва да научите

Полезно

Пътуването в чужбина за работа е вълнуващо, но може да бъде и стресиращо – особено ако не сте запознати с местните обичаи. И затова изследвахме етикета за бизнес хранене по целия свят. Този път ще се спрем на Франция, където доста трябва да внимавате с маниери, прибори за хранене и цялостно държание, особено ако сте на бизнес вечеря.

Ето какво трябва да знаете.

Внимавайте с ръцете и лактите си

Дори и да не пораснете във Франция, вероятно ще знаете, че да държите лактите си на масата е лошо. Същото правило важи и за Франция, но трябва да внимавате и да държите ръцете си видими по време на храненето, вместо да ги поставяте в скута си. Защо? Легендата казва, че този обичай се връща към Средновековието, когато хората слагали ръце на масата, за да покажат, че нямат кама в скута си.

Континентален стил

Във Франция вилицата се държи в лявата ръка и ножът вдясно. Този „континентален стил“ на хранене ще ви помогне да избегнете чуденето за това как точно да управлявате своите прибори за хранене. Поръчали сте салата? Прескочете изцяло ножа и вместо това прегънете марулята с вилицата.

Ако сте на пауза между хапванията, оставете ножа и вилицата върху чинията си с вилицата на върха – в противен случай сервитьорът може да предположи, че сте готови и да вземе чинията ви.

Клиентът невинаги е прав

Френските ресторанти не приемат гледната точка, според която „клиентът винаги е прав“. Ако искате да смените ястието си, това никак няма да впечатли нито персоналът на заведнеието, нито френските ви партньори. Когато избирате от менюто, придържайте се с ястия, за които сте сигурни, че ще ядете.

Насладете се на хляба

Във френските заведения хлябът не се сервира преди хранене, както е в САЩ. Вместо това се сервира заедно с основното ястие или със сиренето по-късно. Насладете му се!

Използвайте вътрешния си глас по-често

Едно от общите оплаквания на френските ресторантьори е, че чужденците говорят твърде силно. Французите обикновено говорят на по-ниски тонове, затова поддържайте тона си мек и фин.

Вашият коментар