Да събереш най-големите забележителности на България в телефона си е забавно и лесно. Виж как

Полезно Съвети Туризъм

Да събереш емоцията от едни от най-големите забележителности на България в телефон може да звучи невероятно, но вече е реалност. Идеята е на Българския туристически съюз (БТС), който иска да популяризира движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ както сред младите българи, така и сред чужденците, ценители на българската история и култура. Обединявайки сили с Yettel и една година работа по мащабния проект, днес дигитализирането на движението е реалност. И ако си сред феновете на туризма с добавена стойност, сега имаш възможност да създадеш свой дигитален паспорт с печати от най-хубавите родни забележителности в приложението на Yettel.

Инициативата на Български туристически съюз Национално движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ е създадена още през 1966 г. и до днес няма аналог по света. В нея може да участва всеки, който се сдобие със специалния хартиен паспорт на движението, в който да събира печати от всеки от 100-те обекта. С натрупването на определен брой печати, участниците получават бронзова, сребърна или златна значка.

Дигиталният паспорт е алтернатива на хартиения, който е познат на поколения българи и днес може да се намери почти във всеки дом у нас. Идеята на дигитализацията е да даде още една възможност на почитателите на 100-те обекта, както и да запали по родната ни история и култура и подрастващите и младите хора, които искат всичко да бъде на разположение в смартфона им. С няколко клика в приложението на Yettel можеш да разгледаш/ да се докоснеш  всички интересни места в България, които искаш да посетиш. Всяка забележителност е със свой дигитален профил, който включва кратка информация за нея, адрес, работно време и цена на билети (ако има такива). В приложението има и карта, която може да локализира местонахождението ти например в хотел Русе и да ти даде всички обекти в района, част от 100-те обекта, които си струва да видиш.

Важна част от дигитализирането на 100-те обекта са видео и аудиоисториите, които могат да бъдат намерени в дигиталните профили на част от обектите. В момента можеш да разгледаш и чуеш 15 видеоистории и 30 аудиоразказа, като и двете колекции ще се увеличават във времето. Кратките видеа са създадени с помощта на едни от най-талантливите съвременни български илюстратори. Специално за проекта те създават уникални илюстрации, вдъхновени от едни от най-обичаните и посещавани забележителности на страната ни.  Увлекателните истории са подготвени съвместно с БТС и с всеки от обектите, езикът им е достъпен и разбираем, а самите видеа са разделени на кратки откъси по примера на социалните мрежи. Така по съвременен начин националната ни история влиза под кожата не само на любознателните, но и на онези, които обичат смарт технологиите и винаги са готови да се гмурнат в ново дигитално съдържание. За да пламне искрата, помага и състезателният елемент със събирането на печати и печеленето на значки. Всеки може да предизвика приятели, с които да си направи съревнование кой ще посети най-много обекти и ще спечели най-много значки за година.

Друг стратегически ход, за който ще ти подскажем, е, че можеш да използваш видеоисториите като „подгряващи“ предстоящо пътуване до някой от обектите.

Как се събират дигиталните печати?

Дигитални печати могат да бъдат в приложението на Yettel с бутон „Добави печат“ след сканиране на QR код от специална табела на територията на обекта. Табелите с QR код ще бъдат поставени поетапно на обектите, като дотогава ще бъде отворена опцията за получаване на печат чрез геолокализиране – за целта трябва да си разрешил приложението да ползва местоположение. Имаш прогрес лента, която отчита колко места си обиколил и маркирал и при 25 събрани печата, получаваш бронзова значка, при 50 – сребърна, при 100 – златна. Ако вече си събрал част от печатите на хартиен носител и искаш да ги дигитализираш, може да го направиш в централния офис на БТС в София (бул. „Васил Левски“ 75). Разбира се, можеш да запазиш и хартиената книжка и да продължиш да събираш и в нея печати и марки, които са красиви и имат колекционерска стойност.

Можеш да разгледаш дигиталната версия на Национално движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“, като си свалиш приложението на Yettel от App Store или Google Play. И няма нужда да си абонат – апликацията е отворена за всички и има версия и на английски език.

Вашият коментар